Ruzie in de familie?

Ruzie met je familie: dat wil toch niemand?

Het komt veel voor. Maar niemand wil het! Ruzie met je eigen familie. Omdat er vroeger oud zeer is ontstaan. Of omdat er nog niet zo lang geleden iets is gebeurd dat echt niet kan. Of liever: waarvan je zou willen dat het niet was gebeurd. Of anders was verlopen. Soms is er achteraf spijt, maar die kan niet altijd al worden geuit. Dan is er eerst wat anders nodig. Maar wát dan, en hoe krijg je dat boven tafel?
Daarvoor is mediation een heel goed hulpmiddel. Vaak kan in één gesprek een echte verandering worden bereikt. Ongelooflijk? Nee, echt waar!
Klik hier voor een goed voorbeeld, uit mijn eigen praktijk.

De stap naar een mediator voelt misschien als een nederlaag: ‘Dat hebben wij toch niet nodig?’
Maar ja, als het onderling ook niet lukt, dan is het toch goed dat er een neutraal, aardig iemand bij is om het gesprek in goede banen te leiden.
Denk dan eens aan dialoogbegeleiding: minder formeel, dezelfde zorgvuldigheid. De verandering onder handbereik!

Aanpak: recht uit het hart!

Hoofdregel is dat jullie samen met elkaar spreken: naar elkaar luisteren over dat wat je verdeeld houdt en gaandeweg ook kunnen zien wat daarbij ‘ondanks alles’ de overeenkomsten zijn. Uiteindelijk worden de meeste conflicten opgelost als met aandacht naar elkaar geluisterd wordt.
Dat is niet zo gemakkelijk, want als de verhoudingen echt verstoord zijn, wil niemand eigenlijk meer echt horen wat voor de ander belangrijk is.
Of je denkt dat je het al weet en je bent er wel klaar mee. Herken je dat? Dan is de zorgvuldige aanpak: ‘Recht uit het hart’!
Als er een juridische oplossing nodig is, moet die natuurlijk ook echt kloppen. Zowel naar het recht, als naar het hart.

Tijdsduur

Soms zal een conflict in een middag zijn opgelost, soms duurt het langer. Het hangt er ook vanaf welk resultaat wordt verlangd. Dat is aan jullie zelf om te bepalen.

Resultaten

Van de tot heden door Everts Mediation uitgevoerde en afgeronde mediations is ruim 90 % geëindigd met goede afspraken, zoals in een vaststellingsovereenkomst. Maar ook hier geldt: “In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst”.

Kosten

Mijn uurtarief kan geheel vrijblijvend worden opgevraagd.