U bevindt zich hier: Home » Mediation » Echtscheiding

85 % geëindigd met een overeenkomst

Echtscheiding/beëindiging samenwonen

Getrouwd of niet; uit elkaar gaan is een ingrijpend en emotioneel proces. Meestal zijn er veel zaken te regelen: het huis, de inboedel, de kinderen, de auto, het (spaar)geld, pensioenen, etc. Alles hangt met elkaar samen. Het is soms lastig om door de bomen nog het bos te zien. En hoe voorkom je dat een echtscheiding ontaardt in een "vechtscheiding"?

Afscheid van een relatie = afscheid van een droom

Als je iemand hebt gevonden met wie je je leven wil delen, heb je een soort droom. De droom van samen oud worden, van delen van lief en leed, van vertrouwen in elkaar en jezelf geborgen weten. Die droom komt lang niet altijd uit, dat weten we. Dus als bij één van beiden het punt is bereikt om niet meer verder te willen, dan wordt afscheid genomen van die droom. En spat ook de droom van de ander uit elkaar.

Dat doet zeer!

Everts Mediation heeft vele jaren ervaring met het begeleiden van scheidingsprocessen, van begin tot eind. Daarbij heeft zij gezien dat de kern van een conflictueuze scheiding ligt in de manier waarop het afscheid heeft plaatsgevonden. Als dat niet of niet goed is gedaan (bijvoorbeeld heel kwetsend voor de ander), of het afscheid is niet (volledig) aanvaard, dan zal de formele, juridische ontbinding van een relatiecontract of het feitelijke scheiden nog niet het einde van de ruzies of conflicten zijn. Dán ontstaat de dynamiek van een vechtscheiding! De nachtmerrie die dag en nacht duurt...

Everts Mediation legt zich inmiddels toe op het herstellen van een verkeerd uitgepakt afscheid. Daarbij is ruimte om alle verdriet, teleurstelling en bitterheid te uiten. Alles wat gezegd moet worden, kan ook gezegd worden. Alleen dan ontstaat daadwerkelijk ruimte voor herstel. En dat kómt er dan ook! Echt waar! 

Als dit herstel is ingezet, zal het weer mogelijk zijn dat de ander luistert naar wat je zegt zonder je direct af te kappen of in de rede te vallen. En zelf kan je het ook weer verdragen om oprecht te luisteren naar de ander. Op basis daarvan is het opeens niet zo moeilijk meer om samen tot werkbare afspraken te komen.

Meestal zelfs in één - intensief - gesprek!

Zo'n afscheidsgesprek - ik noem het: 'closure' - kan meestal in één gezamenlijk gesprek. Soms is nodig om eerst aparte voorgesprekken te hebben, zodat er voldoende veiligheid is. Die aparte gesprekken lijken wel wat op coaching, maar mijn rol zal altijd zijn vanuit mijn neutrale positie als mediator/dialoogbegeleider: even partijdig voor iedereen.

Juridische afwikkeling?

Everts Mediation heeft meer dan 15 jaar ervaring als mediator én rechter bij de juridische afwikkeling van scheidingen. Inmiddels heeft zij de keuze gemaakt om dit onderdeel van het vak los te laten, dus wie juridisch/inhoudelijke begeleiding nodig heeft om tot een goede relatiescheiding te komen, wordt doorverwezen naar een collega-mediator of een scheidingsadvocaat.

Kosten

Everts Mediation werkt op basis van een uurtarief dat tevoren helder wordt afgesproken. Dit tarief kan geheel vrijblijvend worden opgevraagd.

Everts Mediation is niet aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand of het Juridisch Loket. 

 

Recht uit het hart